עדכון גוגל פנדה

כיצד להתמודד נכון עם עדכון פנדה?

אם העיסוק העיקרי שלך הוא קידום אתרים באינטרנט, או שיש לךאתר והתעניינת בגורמים המשפיעים על מיקומו בתוצאות, ודאי יצא לך כבר לשמוע על עדכון פנדה (Panda Update).

ככלל, קידום עסקים בגוגל (SEO), מעולם לא נחשב לתחום יציב במיוחד; מדובר באחד העדכונים המשמעותיים ביותר שגוגל השיקו בשנים האחרונות, כזה שחולל מהפכה של ממש בתוצאות החיפוש.

חלק מהאתרים הרגישו זאת יותר, וחלק – הרבה פחות.

לפני שניכנס לעובי הקורה, אנחנו מזמינים אותך לקחת צעד אחורה, ולקרוא את המדריך שלנו לקידום אתרים.

 

רקע והיסטוריה של העדכון

עדכון פנדה הוא עדכון תקופתי שרץ אחת לכמה זמן, ופועל במקביל לעדכון הליבה של גוגל (עדכון על כך – בהמשך המאמר).

העדכון החל להכות לראשונה בפברואר 2011, ופגע באתרים שהציגו תוכן באיכות ירודה, הרבו בדפים בעלי תוכן קצר ודל אשר לא סיפק ערך לגולשים, ו/או תוכן משוכפל.

על פי בדיקות שנעשו על השפעת העדכון על תוצאות החיפוש, העדכון הראשון פגע ב-12% מהשאילתות בארה”ב – מדובר מספר עצום, כאשר לוקחים בחשבון את מספר החיפושים שמבוצעים בגוגל מדי יום.

בפעם השנייה שחל עדכון פנדה, באפריל 2011, העדכון השפיע על 2% מתוצאות החיפוש, והפעם כבר בחן את כלל החיפושים שנעשו בשפה האנגלית.

עדכונים נוספים, אשר היוו הרחבה של האלגוריתם, בוצעו כמעט ברמה חודשית החל ממאי 2011 ועד ספטמבר 2011.

 

התפתחויות בעדכון

בכל פעם בו בוצע עדכון פנדה בוורסיה נוספת, השתכלל האלגוריתם, והתייחס לפרמטרים נוספים. הרחבה אחת נגעה בשפות בהן בוצעו החיפושים.

כיום, עדכון זה פועל ברמה גלובאלית ולמעשה משפיע בכל השפות.

 

שילוב של פנדה באלגוריתם הליבה של גוגל

במהלך שנת 2016 יצאה חברת גוגל בהצהרה רשמית כי מעתה ישולב עדכון פנדה כחלק בלתי נפרד מאלגוריתם הקובע את סדר הופעת האתרים בתוצאות החיפוש.

המשמעות היא, שבשונה מעדכונים תקופתיים אשר פועלים אחת לכמה חודשים, ישולב עדכון פנדה זה כחלק מובנה (Built-in) מהאלגוריתם.

מדובר בחדשות טובות עבור בעלי אתרים ומקדמי אתרים, שלא אוהבים להיות מופתעים מעדכון כזה או אחר.

למרות שיש עדכונם נוספים של גוגל שעדיין אינם שזורים באלגוריתם הליבה, לפחות לגבי רוב האספקטים של התוכן – אפשר לדעת שכעת הנושא מבוקר באופן שוטף. ב

מילים אחרות, לא תהיה יותר תקופת חסד בה אתרים המשתמשים בשיטות ספאם כאלו ואחרת – יהנו מחשיפה גבוהה בתוצאות החיפוש, עד אשר העדכון יכה בהם.

 

כיצד ניתן לוודא כי האתר איכותי מהיום ואילך?

תחת ההבנה כי נושא איכות התוכן הינו חלק קריטי ובלתי נפרד מהאלגוריתם של גוגל שמשפיע על דירוג האתר בתוצאות, מומלץ לבצע בדק בית, לראות כי האתר שלנו עומד בסדנטרטים של גוגל, שבסופו של דבר – כדאי ליישר איתם קו, כי הם תמיד ילכו לקראת הגולשים וחווית המשתמש שלהם.

להלן כמה המלצות להתמודדות נכונה עם עדכון פנדה והקדמת תרופה למכה:

  • יצירת תוכן איכותי ורלוונטי – ודאו כי האתר שלכם מכיל תוכן המספק מידע איכותי לגולש. תוכן עשיר בפרטים, כולל בתוכו מידע מקצועי, הנשען על מקורות מוסמכים, מספק מענה לצרכי קהל היעד, ומוגש בצורה נעימה ונוחה לקריאה.
  • לא לחפף – הימנעו מיצירת עמודים דלי תוכן, עמודים בעלי פסקה אחת, אשר אינם מעשירים את הגולש באינפורמציה חדשה. עמודים החוזרים על עצמם בוורסיה דומה, המתארים שירות מסוים אשר ניתן באזור ספציפי לדוגמה, וכוללים פסקה אחת או כמה מילים בודדות, מוגדרים כעמודים פחות איכותיים. אם האתר שלכם בכל זאת מכיל עמודים מסוג זה, שקלו לחסום אותם לאינדוקס. חסימתם רק יכולה להיטיב עם דירוג האתר שלכם, למרות שלכאורה, מבחינת גוגל, האתר יכיל פחות עמודים. Less is more במקרה הזה – ותאמינו לנו, גוגל הרבה יותר בקטע של איכות מאשר כמות. במידה ויש לכם אתר E-Commerce המכיל קטגוריות רבות שיש בהן רק אוסף מוצרים, מומלץ להשקיע ולכתוב פסקה ייחודית לכל עמוד קטגוריה, מה שתעזור לגוגל “להבין” הרבה יותר טוב את נושא העמוד ולתת לו הצדקה קיומית.
  • להישען על כתפי ענקים – דאגו ליצור תוכן אשר מסתמך על מקורות מידע איכותיים ואמינים. הדבר יאפשר לכם לספק לגולש מידע עם ערך רב, ויעשיר את התוכן באתר שלכם. אל תחששו להוציא קישורים לאותם מקורות, הדבר רק יצור אמינות הן בעיני הגולש והן בעיני גוגל.
  • היו מקוריים – ודאו כי התוכן באתר שלכם מקורי, ולא קיים בו תוכן משוכפל. אם כתבתם תוכן איכותי באתר, לא מומלץ לפרסם את אותו תוכן במקורות נוספים, אלא אם אתם דואגים “ליידע” את גוגל בנוגע להעתקה באמצעים טכניים כמו תגית canonical למשל. אחרת, הדבר ייחשב לשכפול תוכן ועשוי לפגוע בפוטנציאל הדירוג של התכנים האלו. כמובן שעל אותו משקל – אינכם יכולים גם להעלות לאתר שלכם תוכן שפורסם על ידי אחרים, דבר אשר מעבר לפגיעה בדירוגים עלול גם להביא לתביעה הנוגעת לזכויות יוצרים.
  • נקודת התורפה של אתרי מסחר – אם יש בבעלותכם אתר מסחר, הכולל עמודי קטגוריות, עמודי מוצר ועמודי ארכיון, דאגו לשלב בהם תוכן ייחודי. כמו כן, חשוב לשים לב לכמות התוכן המשוכפל הנוצר כתוצאה ממפרטי מוצרים דומים, הוראות קניה והחזרה גורפות, מדיניות החזרה וכדומה, ולהעשיר כל דף באתר עם תוכן נוסף, שיתרום ערך לגולש. אם אתם מתבססים על מפרט מוצרים מהיצרן (פעולה לגיטימית לחלוטין), השתדלו בכל זאת לתת את התוספת שלכם לכל מוצר על מנת לבדל אותו מהמתחרים שכנראה לא טורחים לעשות זאת.
  • שימוש נכון בתגית קנוניקל – אם תרצו להימנע מסיטואציה בה גוגל תופס תוכן באתר שלכם כתוכן משוכפל, אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות שימוש בתג קנוניקל (canonical). תג זה, אשר מוגדר בקוד, מסייע לגוגל להבין מהו ה-URL, כתובת הדף הרלוונטית עבורו לאינדוקס. במקרים בהם השתמשתם בתוכן ממקור אחר ברשת, תוכלו לשים אצלכם באתר, בדף הספציפי הנוגע לתוכן המשוכפל, את תג זה, ובכך לומר לגוגל כי זהו הדף המקורי, ממנו שאבתם את המידע. סיטואציה נוספת בה מומלץ להשתמש בתג היא באתרי מסחר, בהם קיימים כמה URL שונים הנוגעים לאותו מוצר, עם אותו תוכן בדיוק, השונים בפרמטר מסוים (למשל מידת הפריט) זה מזה. גם גרסאות דפים המיועדות להדפסה יכולות להיחשב כתוכן משוכפל. באם קיים עמוד זהה, השונה רק במילה (הדפסה) אחת או שתיים מעמוד אחר. תגית זו יעודית עבור URL וחשוב להקפיד ולהשתמש בה נכון, על מנת שלא ייווצרו טעויות באינדוקס.

 

לסיכום

האלגוריתם של גוגל הוא מורכב מאד, אבל המטרה שלו בסופו של יום מאד פשוטה – לספק לגולשים את התוצאות הטובות ביותר עבור החיפושים שלהם.

הבעיה מתחילה בכך שבעלי אתרים רבים, ואפילו מקדמים אתרים, לא תמיד מודעים להשלכות של פעולות שעשויות להיראות לגיטימיות לחלוטין, כמו העתקת תוכן מאתר X ופרסומו באתר Y, למשל.

לכן, מעבר למאמר הזה, כדאי לרענן את הידע ולעבור מדי פעם על ההנחיות של גוגל לבעלי אתרים, על מנת לינוק את המידע ישירות מבעלי הבית, וליישר איתם את האינטרסים.